Neem de regie over jouw gezondheid

Onderzoek je gedachten

volg je hart

en

leef bewust

Doe toch eens normaal met al die voeding hypes!!!

Gepost 2017/05/08

Weet jij het nog….. met al die voedingsadviezen. Geen gluten, wel gluten. Melkproducten laten staan of juist niet. En droogt koffie nu uit ……. hoe zit dat nou? Al die voedingsadviezen; je zou er toch stress van krijgen….!!!  En als iets slecht voor je gezondheid en je immuunsysteem is,  is dat wel aanhoudende stress.

 

De brief van Keanu Reeves riep zoveel vragen bij mij op.

Wat is nu precies het doel van een gezonde leefstijl, is dat gezond oud worden? Als dat zo is, hoe weet je dan of dat helpt? Dat laat zich waarschijnlijk pas over vele jaren zien. Dan heb je een behoorlijke wilskracht nodig om vol te houden. Daarnaast, hoe controleerbaar is het leven nu eigenlijk? Is er niet voor elk succes verhaal een tegenvoorbeeld te vinden?

De zieke vrouw die altijd is gegaan voor haar gezondheid, gaf aan dat ze meer genoten zou hebben van het leven als ze had geweten dat ze toch ziek zou worden. Betekent dit dat je bij een gezonde leefstijl niet kunt genieten? Gaat het werkelijk om het één of het ander?

 

Voor degene die het gemist hebben;

Vorige week postte ik op mijn pagina de open brief van Keanu Reeves. Hier noemt hij een vrouw van 76 – die de grootst mogelijke zorg in acht nam met betrekking tot haar gezondheid - versus een man van 81 die zich nooit ergens iets van aan heeft getrokken en nog zo gezond is als een jonge kerel. Het maakt niets uit of je nu gezond leeft of niet, is de strekking van zijn verhaal, je kunt maar beter genieten van het leven.

 

Zelf geloof ik dat het niet zo zwart wit is als dat hier gesteld wordt. Graag wil ik met je delen hoe ik er tegenaan kijk.

 

Ik kies voor een gezonde leefstijl EN ik hoop gezond oud te worden. Ik hoop dat mijn gezonde leefstijl mij behoedt voor nare klachtjes, dat het mij behoedt voor diabetes, artrose of weet ik veel wat voor andere ongemakken die zich uiten bij het ouder worden. Ik heb geen idee wat mijn invloed is, het is namelijk niet echt meetbaar. Ik heb ook te maken met erfelijke factoren. Daarnaast zijn er ook omgevingsfactoren. Een ongeluk zit in een klein hoekje….. zeg maar.

 

Vind ik dat voldoende motivatie om mijzelf de geneugten van het leven te ontzeggen. NEE!

 

Waarvoor doe ik het dan wel? En wat is mijn motivatie om mensen bewust te maken van gezonde voeding? Omdat ik NU leef! Ik merk, voel, ervaar wat gezonde voeding en leefstijl met mij doen.

Ik at dagelijks vrij veel kaas en ik had altijd een verstopte neus en veel slijm in mijn keel.  ’s Nachts kon ik niet slapen omdat ik – zoals mijn man het noemt – “de hele nacht mijn neus door lag te blazen”. Daarnaast had ik ook enorm veel last van hooikoorts. Sinds ik ben gestopt met melkproducten heb ik geen verstopte neus meer. (Ja natuurlijk wel wanneer ik verkouden ben).

En mijn hooikoortsklachten zijn 75% minder. Dat maakt de zomer voor mij zoveel leuker. Ik kan zoveel meer genieten van de zomer!  En dat allemaal omdat iemand mij geholpen heeft bewust te worden van mijn melkallergie.

 

Zo is mijn man 10 jaar geleden gestopt met gluten. Ik kan hier stiekem zeggen dat het hem heel veel moeite heeft gekost want hij was verslaafd aan brood. Maar hij had dagelijks buikpijn, voelde zich erg moe en/of misselijk, had een opgeblazen gevoel en een opgeblazen gezicht. De versheid van vleesproducten kreeg altijd de schuld. Ik wist van ellende niet meer waar ik mijn vleeswaren moest kopen. Nu hij gestopt is met gluten is hij vrij van bovenstaande klachten, veel fitter en ziet er gezonder uit dan 10 jaar geleden. Dat maakt het voor hem waard. Omdat hij NU merkt wat het voor effect heeft op zijn gezondheid. Kaas daarentegen eet hij weer graag en voelt aan zijn lichaam dat hij dat nodig heeft. Nou prima toch!

 

Voor mij werkt dus iets anders dan voor mijn man. Ik geloof dus niet in één gouden visie, ik geloof dat elk mens uniek is en anders reageert. Durf daarom zelf uit te vinden wat voor jou werkt. Daarmee hoef je niet klakkeloos een ander te volgen. Luister eens naar jezelf. Waar heb je last van. Wat wil je anders en wat of wie zou je daarbij kunnen helpen. Ja…. Dat kost investering. Dat betekent dat je jezelf bepaalde dingen gaat ontzeggen. Zo vind je wel uit wat voor jou persoonlijk werkt. En dan blijft er ruimte over om te genieten!  

 

Voeding voor je lichaam is niet genoeg, er moet ook voeding zijn voor je ziel.

GENIET!!!

Monique Vugts