Neem de regie over jouw gezondheid

Onderzoek je gedachten

volg je hart

en

leef bewust

De tijd vliegt!!!

Gepost 2017/04/23

 

Laatst was ik weer eens met mijn auto flink aan het doorjakkeren. Ik ben namelijk behoorlijk vaak  te laat, of tenminste bijna te laat. Racend over de weg kijk ik steeds op de klok en ben aan het berekenen wat mijn aankomst tijd zal zijn op basis van mijn huidige voortgang. Dat is het enige waar ik mee bezig ben. Autorijden, klok kijken, rekenen en bedenken dat ik niet te gejaagd binnen moet komen. En dan ben ik écht bijtijds m’n bed uitgekomen maar met wat tijd overdenk ik…” oh dit nog even doen, dat nog even opbergen”. En voor ik het weet….. ja hoor….. weer haasten.

 

Mijn oma zei jaren geleden; “Monique, de tijd gaat echt steeds sneller. Hoe ouder je wordt hoe sneller de jaren aan je voorbij vliegen.” Deze woorden komen steeds weer terug.

Niet alleen in mijn gedachten. Ik hoor ze namelijk ook regelmatig terug van andere mensen.

 

Door de jaren heen heb ik mij steeds afgevraagd hoe dat nu komt. Hoe komt het nu precies dat tijd sneller voorbij lijkt te gaan?  Wanneer ervaar ik het zelf en wanneer niet.

 

Misschien herken je dit. Een vakantie met het doel om helemaal niets te doen. Zelf doe ik altijd mijn best een ideaal plekje te vinden. Niet te rustig, niet te druk met eetgelegenheden in de nabije omgeving.  Heerlijk ontspanning voor gemiddeld zo’n 12 dagen.

Dan lijkt het na 5 of 6 dagen alsof we best al lang weg zijn. Dan zeggen we tegen elkaar;  ‘zo heerlijk nog een hele week. Wat fijn.”

Jammer genoeg lijkt het alsof het 2e gedeelte 2 keer zo hard gaat als het eerste gedeelte. Floep……weg!!! Voor we het weten zitten we in het vliegtuig terug naar huis.

 

Wat is er dan gebeurt die 2e week? Wij hebben dan ons loopje gevonden naar het favoriete restaurant en het lekkerste plekje aan het strand, enz. De tijd om te relaxen. Heerlijk dat boek te lezen of dat blad met die mooie woonideeën. Mmmmmm……. Zullen wij de keuken nu gaan vernieuwen of restaureren? En willen we dan meteen een nieuwe vloer, of niet? Ga ik een nieuwe opleiding doen of…………? En zo soest de tijd voorbij!

 

Laatst hebben we een mooie trip door Zuid-Afrika gedaan en gezien onze ervaringen was het ongelooflijk dat dit maar 2 weken waren. Het leek zoveel langer…………

Door het wisselen van locatie, landschappen en gezelschappen zijn er zoveel indrukken geweest en hebben we eigenlijk niet de kans gehad de tijd aan ons voorbij te laten gaan.

 

Met de woorden van mijn oma in mijn hoofd, vraag ik mij af; “Zou het kunnen zijn dat dit ook zo met het leven is?” Het eerste gedeelte van het leven de wereld ontdekkend en veel dingen aan het leren. De omgeving voortdurend observerend zodat ik weet wat ik kan verwachten en wat er van mij verwacht wordt.

Daarna zijn heel veel dingen ‘gewoon’. De weg naar het werk, de woonplaatsen van mijn familie, de routines van het huis opruimen, de boodschappen doen in dezelfde supermarkt. ’s Avonds in mijn eigen comfortabele bed en vervolgens morgen weer zo’n dag.  

 

Nu ben ik bezig met een experiment om de tijd te vertragen.  Tenminste…. Te vertragen voor mijn gevoel.  Ik probeer zoveel mogelijk mijn omgeving in mij op te nemen. Die is altijd anders….. want de ene dag regent het, de andere dag schijnt de zon. De bomen veranderen, de mensen die ik tegenkom veranderen. Daarbij let ik op mijn ademhaling en ga ik iets langzamer en dieper ademhalen. Als ik dit doe onder het autorijden dan ga ik ook vanzelf rustiger rijden. Ik voel mij veel rustiger omdat ik door deze oefening niet bezig kan zijn met waar ik strak moet zijn. Of wat ik straks moet doen. Ik geniet meer!

 

Het is echt niet altijd even makkelijk hoor. Ik heb ook mijn dagen dat het heel lastig is omdat de agenda echt te vol is. Toch doe ik dan ook pogingen. Dan maar minder geslaagd J.

Kijk dat is ook nog eens mooi mee genomen. Meteen niet zo streng meer voor mijzelf.

 

Doe je mee?